armanberra Arman Berra

Misket oynamakta usta olan Salih'in ailesinin zorlama eğitim ısrarı ile yaptığı büyük hatasına karşı telafi için verilen mücadelenin ilginç hikayesi...


Триллер Всех возростов.

#türkçe #arman-berra #hikaye #kırmızı-misket
4
7.1k ПРОСМОТРОВ
Завершено
reading time
AA Поделиться

Misket

Sokakta misketlerin tamamını kazanmayı adet haline getirdiği için, kimsenin onunla misket oynamak istememesiyle başlamıştı her şey. İlk defa kazanmanın getirdiği yalnızlığın farkına varmıştı. Yalnızlığı ilk defa bu kadar derinlemesine böyle bir olayla hissetmeye başlamıştı. Kimse onunla artık misket oynamayınca kocaman bir poşet dolusu kazandığı misket de manasını yitirmişti. Kazandıkça her gün evine gidip saymanın keyfini çıkardığı o günler geride kalmıştı. Artık her gün sadece gidip kimsenin onunla oynamadığı misket poşetine bakıp odasına geçip uyumaya bırakıyordu kendini. İnsan bazen kazandığı için de kaybedebileceğini bu 12 yaşında küçücük çocuk hali ile anlamak zorunda kalmıştı. Hayat ona bazı gerçekleri, ilginç yollarla öğretmeye ilk bu olayla başlamıştı…

Çocukluğundan beri sahip olduğu ilginç özellikler, yakasını asla bırakmamıştı. Henüz 5 yaşlarında iken bile, evlerine ziyarete gelen tüm eş dost akraba her kim varsa hepsinin adını hatırlaması için bir kez duyması yeterdi. Daha da ilginç olanı, misafirliğe gelen bir misafir çayı şekersiz mi sever, kahve mi çay mı içer veya memleketi neresidir ne duyduysa hepsini aklına istemese de kayıt ederdi. Bir sonraki ziyaretinde aynı kişi bir ikram sunulacağı zaman, annesinin tepsiye şekerlik koymasına bile izin vermeden, kendinden emin şekilde tüm bardaklara şeker atılacaklara şeker atıp karıştırıp götürürdü. Hiçbir zaman yanılmazdı, herkesin neyi nasıl içtiğini doğru hatırlardı. Annesi bunu ilk fark ettiği gün, hayatlarının normal seyretmeyeceğini anlamıştı. Bu durumu olumlu karşılayıp, güzel bir beceri olarak görmüştü. Her anne babanın çocuğunda olmasını isteyeceği bu becerinin, hem çocuklarının hem de ailesinin hayatını bu kadar değiştireceği asla akıllarına gelmemişti. Çocuktaki bu yeteneği bir de ailesinin başarı hırsı ile birleşmesi denklemi iyice farklı bir noktaya taşımıştı. Annesi seslendi.

-Salih, Salih uyan, Salih uyan… Okula gitme vakti geç kalıyorsun…

Odaya girmeden kapıdan sesleniyordu, oğlunun okula gitmeden önce küçük bir kahvaltı yapması için ocakta pişirdiği sigara böreklerini de bir yandan önemsiyordu. Yanmaması için kapıdan seslenip büyük bir acele ile hemen mutfağa dönmüştü.

Birkaç sefer bu şekilde yaptıktan sonra, oğlunun yatağında kıpırdamadığını görmesi bir miktar onu sinirlendirmişti. Normalde herkesten önce kalkan o çocuk, bugün yerinden bile kıpırdamıyordu. Tekrar mutfağa gitti, mis gibi çay kokusu arasında özenle hazırladığı sigara böreğini tam kızarana kadar güzelce pişiriyordu. Bazılarını bir miktar yanık yapmayı da ihmal etmiyordu. Çünkü Salih biraz yanmış yiyecekleri çok sevdiğini biliyordu ve sırf kıyıda köşede yanık yer aramasın diye, bilerek birkaç tanesini yakarak pişirirdi. Artık kahvaltı hazırdı.

Müstakil ve birçok evde olmayan büyüklükteki bahçeleri organik tarım takıntısı olan babasının büyük bir tutkusu, hobi bahçesiydi. Kahvaltının hazırlandığını çoktan yatağında gelen kokulardan anlamıştı ama kalkmak için doğru zamanı bekliyordu. Hemen kabaca bir hesap yaptı. Ortalama sigara böreği sayısını düşündü. Çayın demlenmesi sonrası kokusunun odaya ulaşması 1 dakikalık bir zaman almış olacağını uzun yıllar deneyiminden biliyordu. Eşinin çayı demledikten sonra sigara böreklerini pişirdiğini bildiği için ilk sigara böreği kokusunun geldiği zaman aralığına bakarak ateşin yanma hızını ortalama olarak hesapladı. Gelen koku yoğunluğuna göre de tavadaki sigara böreği sayısının tahmini 12 adet olduğunu öngörüyordu. Bu durumda bugün eşinin büyük tavayı kullandığını anlamıştı. Bu da normalden fazla sigara böreği yapacağı anlamını taşıyordu. Bu durumda bugüne kadar pişirme sürelerinin ortalamasını aldığında, pişme süresinin 8 dakika olacağını hesapladı. Yatağın altından hiç çıkmadan efsaneleşmiş Casio plastik kasa saatinin yeşil ışığını yaktı. Bir gözünü sadece açarak daha az uyku kaybını hedefliyordu. Yüzünü yıkama süresi olan 2 dakikayı da düştükten sonra 6 dakikaya ayarladı. Lise yıllarında fizik öğretmeni Mustafa hocasının hediye ettiği saati halen kullanıyordu. Saati kurdu ve tek gözünü kapatarak yeniden sanki günlerce uyuyacak gibi derin horlamalar eşliğinde uykuya dalmıştı.

Annesi tekrar Salih’in oda kapısına geldi.

-Haydi Salih kalk artık çok az vaktimiz kaldı, okula geç kalacaksın.

Kerem’in zaten gelen kokularla saatini kurmuş olduğunu tahmin ediyordu. Hele hele sigara böreği yaptığı bir günde, mutfağın hemen yanındaki yatak odasının avantajı ile kendisini kahvaltının masaya koyulduğu anda gelmeye ayarlamış olduğunu biliyordu. O nedenle onu hiç önemsemedi, kahvaltı masasını hazırlamaya devam etti.

Eşi uyurken, bir yandan arka planda duyduğu seslerle sürenin azaldığını fark ediyordu. Masaya bardakları koyup, içerisine çay kaşıklarını bıraktığında çıkan ses ile biliyordu ki artık çay demlendi, çok sıcak olmasın diye eşi bardaklara erken koyup soğumasını sağlayacaktı. Böylece mis gibi gelen çay kokusu daha da artarak odasını kaplayacak uyanması için daha motive olması için yardımcı olacaktı. Tam tahmin ettiği gibi oldu, sigara böreğinin yağda iyice kavrulması sonucu oluşan koku ile karışan bir koku gelmişti. O gün kahvaltıya oğlunun da katılacağını ara ara gelen hafif yanık sigara böreği kokuları sayesinde daha emin olabilmişti.

Sonunda saat çalmaya başladı. Çalma işleminin 30 kez olacağını biliyordu. Yine bir refleks testi yapacaktı. Tam son 30. çalma anında yataktan bir anda kalkacak ve akşamdan hazırladığı giysilerini 60 saniyede giyecek, kalan 30 saniye içerisinde de yüzünü yıkayıp masaya oturacaktı. 30. saniyede çalan sesle yataktan fırladı, üzerindeki yorgan havalanmış ve altından çıktından sonra rüzgar direnci ile yavaş yavaş geri yatağa düşmüştü. Hemen gri takım elbisesini giydi, kravatını bağladı ve 55 saniyede halletmişti. 5 Saniye avantaj elde etmişti ve bu süreyi de yatağı biraz daha düzgün bırakma fırsatı olarak değerlendirdi. Lavaboya gitti yüzünü bolca su ile yıkayıp iyice uyanmayı başarmıştı. Kalan son 7 saniyeyi de mutfağa hızla yürümekte kullanmak üzere yola koyuldu. Mutfağa adımını attığında, eşi Aslı aynı Casio plastik saatinin yüz hizasında ayakta tutup, kapıya bakar durumda iken çalar vaziyette onu beklediğini gördü.

-Tebrikler, bugün de doğru hesapladın.

-Aslı tebrik ederim hayatım, sen de çok geliştirdin kendini. Hesaplama sürelerimi hesaplayıp, o hesaba göre beni tam zamanında geleceğim süreyi hesaplaman takdire şayan. Tebrik ediyorum seni.

Gülüştüler, bahçeye bakan katlanır camlı dışarıdaki organik bahçeyi gören tek katlı yüksek giriş köy evinde sabah kahvaltıları aile için her zaman büyük bir keyifti. Kerem’in organik olarak büyüttüğü mahsullerine bakarak ve lüzumsuzca onları uzun süre anlatması artık bir gelenekti. Takım elbisesi ile masada oturan Kerem’e bakınca, az önce kör kütük uyuyan Kerem’den eser kalmamıştı. Masada dünya kardeşliğine dair ingilizce bir konuşma yapmaya hazırmış gibi dakik dinamik ve pozitif şekilde kahvaltısını yapmaya odaklıydı. Tekrar saati eline aldı, Aslı’ya,

-Ne zaman bizimkisini uyandırmak için son hamleni yapacaksın?

-Merak etme, birazdan en etkili silahımı kullanacağım… Gülüştüler, aslı masadan bir sigara böreği alıp bir çay tabağına koyup ortasından kesti. Sıcacık sigara böreği içerisinden dumanlar yükseldi ve çökelek ile maydonozun eşsiz kokusu eklediği baharatlarla birlikte mutfağa yayılmıştı. Kerem saatini yeniden ayarladı. 3 dakika 42 saniye… Aslı tabağı aldı, Salih’in odasının kapısını yanında bulunan pencereye koyup geri geldi. 32 saniye eşinin oraya gidip tabağı koyması için gerekli süreydi. Kalan 3 dakika 10 saniye Salih’in sigara böreğinin kokusuna karşı koyamayıp uyandığı, yüzünü yıkadığı ve masaya ulaştığı süreydi. Aslı geri geldi, dolaptaki reçel benzeri şeyleri masaya koymakla ilgileniyordu. O sırada Kerem büyük bir heyecan ile süreyi doğru tahmin edip etmediğini görmek üzere Salih’i bekliyordu.

-Bugün doğru tahmin edemeyeceksin. Çok uykusu var, sabahtan beri hiç kıpırdamadı.

-Olsun sigara böreği kokusu suyun kaldırma gücünden daha etkilidir biliyorsun…

-Senin şu kötü esprilerin sayesinde güne gerçekten daha hızlı uyanıyorum :) Umarım öyle olur ama pek güvenmiyorum sabahtan beri kıpırdamıyor.

Geri sayım devam etti etti, odanın kapısında bir hareketlilik yoktu.

-Salih bugün beni yanıltacak sanıyorum. Aslında dün epey düşünceli ve canı sıkkındı. Ama bitirmem gereken proje vardı onunla ilgilenemedim. Gelsin de konuşalım bakalım.

-Senin her zaman projen oluyor zaten. Böyle bir çocuğu kesinlikle değerlendiremiyorsun. Geceleri sayıklıyor, bir şeyler mırıldanıyor. Küçüklüğünden beri üstün özelliklere sahip ama onunla gerektiği kadar hiç ilgilenmedin.

-Biliyorsun yoğun çalışıyorum. Ayrıca bölüm başkanı olma ihtimalim giderek artıyor. Üzgünüm böyle olmak zorunda. Biraz daha büyüsün onunla ilgileneceğim.

-Biraz daha büyüsün diye diye geçiyor zaman. Bence artık başlamalıyız.

-Bana laf edeceğine madem öyle sen neden ilgilenmiyorsun?

-Üzgünüm ilgilenemem çünkü nükleer santral mühendisi olmak ne kadar zor bilemezsin. Bir de ev işleri ile uğraşıyorum. İmkansız kesinlikle imkansız.

-Misketleri de öyle duruyor. Neden hiç oynamıyor?

-Bilmiyorum, uzun süredir misketleri ile ilgilenmiyor. Hatta onları görmek onu daha mutsuz bile ediyor. Pek sohbet etme şansı bulamadım.

-Tebrik ederim, sen de ilgilenmiyorsun, işimiz epey zor desene.

-Evet, ciddi bir planlama yapmalıyız.

Halbuki odada büyük bir farklılık vardı. Duvardaki periyodik tablo, dünya haritası, gezegenlerin bulunduğu harita, ay evrelerinin bulunduğu harita ve daha ne kadar bilimsel asılı şey varsa, hiçbirisi yoktu duvarlarda.

Annesi kahvaltıya gelmeyince, odasına gitmek zorunda kaldı. Gidip uyandırmak için yöneldi odaya girdi ve yorganı kaldırdığında Salih’in uyuduğunu zannetmesi için koyduğu yastıkları gördü. Yastıkları kendi ebatlarına göre yerleştirmişti ve bu nedenle annesi gece lavaboya kalktığında odaya bakmış olsa da odasında yatağında uyuyor sanmıştı. Halbuki Salih çoktan evi terk etmişti. Yatağın içerisine bir mektup vardı, annesi büyük bir panikle mektubu açtı ve okumaya başladı.

19 мая 2023 г. 9:57 8 Отчет Добавить Подписаться
3
Прочтите следующую главу Mektup

Прокомментируйте

Отправить!
R. Ataman R. Ataman
sigara böreği dediniz ve beni hikayeye bağladınız. ilk defa sigara böreği seven bir karakter okuyorum çok heyecanlıı hahahshs börek kırmızı çizgim

  • Arman Berra Arman Berra
    Kitabı okuyorsanız yorumlarınızı paylaşmanızdan çok mutlu olurum. Teşekkürler samimi yorumunuz için. İyi okumalar. July 03, 2023, 07:53
Gültekin KOMANLI Gültekin KOMANLI
Biraz sıkıcı bir başlangıç. Çok ince zamanlamalar hesaplar filan zorluyor okurken. Bir kaç kez ara vermek zorunda kaldım. Daha akıcı ve basit olabilir mi? Ayrıntıların sıktığı yerlerde bir iki aksiyon olsa... Neyse, erken öten horoz olmayayım

  • Arman Berra Arman Berra
    Beğenenler oldu ama tabii ki siz böyle diyorsanız dikkate alacağım. Düzeltme turlarında o bölümleri kısaltabilirim. May 19, 2023, 11:18
Didar Saparov Didar Saparov
Çok acımasızınız) tam da yerinde reklam girdi)

  • Arman Berra Arman Berra
    Benlik değildir. Nasıl bir reklam? May 19, 2023, 10:33
  • Didar Saparov Didar Saparov
    Reklam gibi demek istedim) hani filmin en heyecanlı yerinde girmesi gibi May 19, 2023, 10:39
Didar Saparov Didar Saparov
Çok acımasızınız) tam da yerinde reklam girdi)
~

Вы наслаждаетесь чтением?

У вас все ещё остались 46 главы в этой истории.
Чтобы продолжить, пожалуйста, зарегистрируйтесь или войдите. Бесплатно!

Войти через Facebook Войти через Twitter

или используйте обычную регистрационную форму