Kurzgeschichte
3
2.6k ABRUFE
Im Fortschritt
Lesezeit
AA Teilen

Atatürk'ü Anadolu'ya neden gönderdi? Vahdettin Atatürk'ü Anadolu'ya neden gönderdi?

Öncelikle şunu belirtelim ki Vahdettin döneminde Tüm yetki ve güç padişahın elinde değildi meclisin elindeydi. Padişahların yetkileri Osmanlı döneminin son yıllarında (1800 lü yıllardan sonra) kısıtlanmıştı. Bazılarının tüm yetki ve güç padişahın elindeymiş gibi hedef tahtasına Padişahları koymalarını anlam veremiyorum. Cahil olduklarını sanmıyorum bile bile bunu yapıyorlar. Çünkü Devletin içindeki hain yapı bizzat kendilerinden..

Dolayısıyla Atatürk'ü Anadolu'ya Vahdettin degil devlet göndermiştir. Atatürk bunu nutukta bizzat açıklıyor zaten "beni gönderenler" diyerek. Ama Atatürk ile Vahdettin arasındaki konuşmaya bakacak olursak "devletin içinde operasyon çekildiğini" net şekilde anlayabilirsiniz.. Sultan Vahdettin Atatürk'le başbaşa kaldığı sırada aynen şunu söylüyor: " Paşa Paşaşimdiye kadardevleteçok hizmet ettin, bunların hepsi artık bu kitaba girmiştir... tarihe geçmiştir... Bunları unutun...Asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden mühim olabilir.Paşa devleti kurtarabilirsin"

Burada memleketi demiyor dikkatinizi çekerim Devleti kurtarmasından bahsediyor. Yani devlet içindeki hain yapının gücünden ve devleti eline geçirmesinden bahsediyor. Bazıları ısrarla şunu iddia ediyor " Vahdettin in Atatürk'ü gönderme sebebi işgali kolaylaştırmak için" Adama sormazlar mı madem öyle ise Atatürk bu görevi bile isteye neden kabul etmiş. Kaldı ki Atatürk'ü oraya Gönderen Vahdettin değil Meclis yani devlet. Vahdettin in böyle bir kararı tek başına almasının imkanı yok. Vahdettin sadece Atatürk'e "devleti kurtarmasından bahsediyor" aslında burada bir nevi şifreli mesaj veriyor..

Hem Atatürk'e bu sözleri söyleyip hem idam fermanı çıkarılmasından bahsetmek oldukça saçmadır. İdam fermanı çıkaran Padişah adına ferman çıkartıp Padişah imzasını altına imza atan güç işte devletin içindeki bu güçtür.

Yani burada yapılmak istenen devlet insanlarını birbirine düşman ederek birbirlerine düşman yapmak. Keza zaten Vahdettin hanın sürgüne zorlandığını açık açık görüyoruz.

Şimdi de Fevzi paşa nın 1920 deki TBMM konuşmasına gelelim. Fevzi paşa Atatürk için verilen idam fermanı hakkında konuşuyor ve diyor ki: Bu idam fetvası İngiliz zorlaması ile alınmış bir karardır sebebi de birbirimize düşürmek için alınmıştır.📷




Ardından Atatürk meclis kürsüsünde bu fetvanın İngiliz zorlaması tehdidi ile alındığından emin olduğunu ve Vahdettin han ın böyle bir fetvayı ağzından duysam bile bunun zorla baskı altında yaptırıldığına hükmederim diyor .




Vahdettin han sürgüne gönderildiği zaman kişisel eşyaları harici asla yanına maddi olarak birşey almamıştır. almış olsaydı bunu Atatürk açık açık nutukta belirtirdi . Yok efendim tonlarca binlerce altın ile gitmiş yalanları uydurma hikayelerdir . Vahdettin han ın vefatı Atatürk e bildirilmişti Atatürk şu sözleri söyledi: Atatürk'ün söylediği söz "ÇOK NAMUSLU BİR ADAM ÖLDÜ... İSTESEYDİ TOPKAPI SARAYI’NIN BÜTÜN HAZİNESİNİ GÖTÜRÜR VE ÖYLE BİR ORDU KURUP, GERİ DÖNERDİ Kİ.." Demiştir.


Bundan sonraki sözü Ünlü Tarihçi Ahmet simsirgil hocamıza bırakalım. İzlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum https://youtu.be/03BrruPapY0


18. September 2022 16:03 0 Bericht Einbetten Follow einer Story
1
Fortsetzung folgt…

Über den Autor

Kommentiere etwas

Post!
Bisher keine Kommentare. Sei der Erste, der etwas sagt!
~